» » » Ефірна олія троянди дамаської


Ефірна олія троянди дамаської

Фото - Фото - Ефірна олія троянди дамаської Троянда - цариця квітів, найкращу запашне рослина. У Древній Греції її присвячували богині кохання Афродіті, вирощуючи поблизу храмів рожеві кущі.

У Єгипті часів Клеопатри троянди використовувалися у воістину епічних масштабах - їх пелюстками покривали бенкетні зали на третину метра, а з фонтанів била рожева вода. Стародавній Рим обожнював цією квіткою Венери- в Середні століття лікарі називали її «милосердною царицею».

У сучасному світі квіти троянди так само вважаються символами любові і приязні, а ефірна олія троянди дамаської знаходить найширше застосування в косметології, ароматерапії, кулінарії та парфумерії.

Роза дамаська (Rosa damascena) відноситься до одного з найчисленніших родин квіткових - розоцвітих. Її махрові ароматні квіти незвичайно декоративні, але для отримання ефірного масла виведені абсолютно особливі сорти з максимальною кількістю масел на шкоду зовнішньої яскравості. Розлучається як біла, так і червона Rosa damascena, їх аромат кілька різний, але на терапевтичні властивості це не надає скільки-небудь значимого впливу.

На даний момент переважна більшість виробленого в світі ефірного масла відбувається з Болгарії, «рожевої долини» Казанлик. Висока вологість атмосфери і помірна температура повітря під час масового цвітіння роблять цю долину найбільш сприятливою для вирощування безцінною Rosa damascena.

Які ж основні властивості ефірного масла троянди дамаської, настільки красномовно іменованої болгарами «маслодайной»? В першу чергу - це потужне спазмолітичний засіб, воно має виражену жовчогінну дію, так само використовується як протимікробний і протизапальний засіб.

Показано масло троянди при депресіях, нервових розладах і сексуальної холодності. Вражають антигістамінні властивості цього ефірного масла, експерименти на сенсибілізованих тварин показали, що воно здатне запобігти анафілактичний шок.

Ефірна олія троянди дамаської володіє дуже складним хімічним складом, в першу чергу це гераніол, ліналоол, цитронеллол, фенілетиловий спирт та інші терпенові спирти. Отримують його методом парової дистиляції, кінцевий вихід складає близько 0,02%.


Для отримання кілограма масла Rosa damascena необхідно близько трьох тонн пелюсток, не дивно, що це одне з найдорожчих ефірних олій у світі.

Цілющі властивості рожевого масла вражаюче різноманітні. Воно нормалізує серцеву діяльність при аритмії, і корисно для гіпертоніків, тому що знижує тиск.

Завдяки своїм потужним антисептичним і ранозагоювальну властивостями масло троянди дамаської успішно бореться з різними інфекційними захворюваннями, що супроводжуються виникненням гнійників і ранок. Так для ангіни та пародонтозу, герпесу та екземи це відмінне допоміжне лікувальний засіб.

Покращуючи кровообіг, рожеве масло показано для лікування варикозного розширення вен. Сприяючи швидкої епітеалізаціі і грануляції, це ефірне масло показує прекрасні результати, загоюючи атонические рани, такі як важкі опіки, пролежні, післяопераційні і гнійні рани.

Масло троянди дамаської надає загальнозміцнюючу дію, допомагає налагодити обмін речовин, стимулює імунітет. Дуже корисно в літньому віці, так як купірує спазми головного мозку, має антисклеротичну ефектом, покращує сон.

Приносить полегшення під час нападів мігрені, знімає запаморочення і нудоту. Так само воно нормалізує діяльність ендокринної системи.

Органи травлення сприятливо реагують на внутрішнє споживання масла троянди (1 крапля масла на чайну ложку меду). Воно має холелітолітична і жовчогінну дію, сприяє травленню, поліпшує діяльність кишечника.

Показано при комплексному лікуванні дісбактеріоза- загоює слизові оболонки, сприяє регенерації органів ШКТ, усуває ферментативний дефіцит.

Дуже корисно рожеве масло жінкам. Нанесене зовні на низ живота воно зменшує болі під час місячних.



Вживане всередину курсом не менше місяця, воно стабілізує менструальний цикл, а його вдихання зменшує прояви ПМС. Rosa damascena формує правильну мікрофлору піхви, спринцювання з її маслом (1-2 краплі на 200 мл) виліковує від вагінітів і молочниці.

Косметичні властивості масла троянди дамаської понад усіляких похвал. Регенеруючі та протизапальні властивості, а так само здатність знімати роздратування і лущення роблять її незамінною для будь-яких видів шкіри.

Поліпшення кольору і підтягування овалу обличчя, розгладження зморшок роблять його дуже цінним для представників зрілого віку. Рожеве масло надає допомогу в лікуванні вугрової висипки, що особливо цінно для молодих.

Знімає відчуття «стягнутості» сухої шкіри, увлажняет- в теж час, нормалізує вироблення шкірного сала, допомагає людям з шкірою жирної. Сприяє розсмоктуванню рубцевої тканини, венозних «зірочок», усуває темні кола під очима, підвищує еластичність і вирівнює колір обличчя.

Здавна в психіатрії застосовувався т.зв. рожевий тест. На внутрішню сторону зап'ястя наносили рожеве масло і через півгодини просили понюхати.

Згідно цього тесту, у людей з сильною психікою аромат набуває терпкі відтінки, з лабільною - солодкі, у схильних до істерії або психозів - кислі. Зараз ефірне масло Rosa damascena називають прекрасним антидепресантом.


Воно допомагає впоратися зі стресом і перевтомою. Допомагає образливим людям адекватно сприймати критику, заспокоює палкі натури, приносить задоволення від перебування на самоті.

Допомагаючи справитися з кошмарами, рятуючи від безсоння, сприяючи приємному і легкому пробудженню, 2-3 краплі олії троянди в Аромолампи, незамінні в спальні. Так само воно підсилює статевий потяг.


Увага, тільки сьогодні!

Найцікавіші новини